Alergija kviečiams: simptomai, tyrimai, gydymas
- Tyrimai rodo, kad įvairiose šalyse alergija kviečiams pasireiškia apie 1 % gyventojų.
- IgE sukelta alergija kviečiams gali pasireikšti keliomis skirtingomis formomis, įskaitant IgE sukeltą maisto alergijos kviečiams formą; nuo kviečių priklausomą, fizinio krūvio sukeltą anafilaksiją; kepėjų astmą ir kontaktinę dilgėlinę siejamą su kosmetikos naudojimu.
- Vaikai maisto alergija kviečiams serga daug dažniau nei suaugusieji, tačiau dauguma ją išauga iki 16 metų.
- Svarbiausi kviečių molekuliniai alergenai – Tri a 19 (omega-5-gliadinas), Tri a 14 (nsLTP) ir Tri a aA_TI (alfa-amilazės/tripsino inhibitorius). Šie alergenai yra termostabilūs baltymai, todėl jų alergiškumas nepakinta termiškai apdorojant.
- Įsijautrinimas omega-5 gliadinui yra specifiškiausias nuo kviečių priklausomos, fizinio krūvio sukeltos anafilaksijos žymuo.
- Kviečiams būdingos išreikštos kryžminės reakcijos su kitais javais, ypatingai su rugiais ir miežiais. Tačiau kryžminės reakcijos tarp kviečių ir avižų yra retos.
- Nėra specifinio greito tipo alergijos kviečiams gydymo. Alergijos kviečiams valdymo galimybės apima visišką kviečių vengimą tiek valgant, tiek įkvepiant. Įtariant sistemines reakcijas skiriami epinefrino autoinjektoriai.
Turinys:
- Alergija kviečiams: simptomai, tyrimai, gydymas
- Įvadas
- Dažniausiai užduodami klausimai apie alergiją kviečiams
- 🔸 Kas yra alergija kviečiams?
- 🔸 Kokie yra dažniausi alergijos kviečiams simptomai?
- 🔸 Kaip diagnozuojama alergija kviečiams?
- 🔸 Kuo skiriasi alergija kviečiams nuo celiakijos?
- 🔸 Ar galima išvengti alergijos kviečiams simptomų?
- 🔸 Ar alergija kviečiams gali būti pavojinga gyvybei?
- 🔸 Ar galima atlikti alergijos kviečiams tyrimus mūsų klinikoje?
- Alergijos kviečiams tipai
- Kviečių alergenai - molekuliniai baltymai
- Diferencinė diagnotika
- Alergijos kviečiams diagnostika
- Alergijos kviečiams valdymo galimybės
- Autorius ir šaltiniai:
DĖMESIO: žinyne pateikta informacija neatstoja gydytojo konsultacijos. Norėdami gauti individualią pagalbą, registruokitės konsultacijai telefonu +370 618 50 501 arba „WhatsApp“:
Įvadas
Kviečiai (Triticum aestivum) yra vienas svarbiausių maisto šaltiniu visame pasaulyje, bei svarbi kasdienio maisto dalis, jie naudojami gaminant duoną, makaronus, pusryčių dribsnius, manų kruopas, bulgurą, kuskusą ir t.t. Alergija kviečiams yra maisto alergijos rūšis, kuria serga milijonai žmonių visame pasaulyje. Alergijos kviečiams paplitimas skiriasi įvairiose geografinėse vietovėse ir įvairiose amžiaus grupėse. Tokiose šalyse kaip Japonija, Korėja, Suomija, Vokietija ir JAV ji laikoma trečia dažniausiai pasitaikančia alergija po karvės pieno ir kiaušinių. Tyrimai rodo, kad kai kuriose šalyse alergija kviečiams serga iki 1 % gyventojų.1 Ją sukelia imuninės sistemos reakcija į vieną ar kelis kviečiuose esančius baltymus, dėl kurių atsiranda įvairių simptomų, kurių sunkumas kiekvienam žmogui gali skirtis. Alergiją kviečiams gali būti ypač sudėtinga valdyti, nes reikia griežtai vengti produktų, kurių sudėtyje yra kviečių. Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime greito tipo alergijos kviečiams priežastis, simptomus, diagnostiką ir gydymą.
Dažniausiai užduodami klausimai apie alergiją kviečiams
🔸 Kas yra alergija kviečiams?
Alergija kviečiams – tai imuninės sistemos reakcija į į vieną ar kelis kviečiuose esančius baltymus, tokius kaip gliutenai ir gliadinai. Alergija skiriasi nuo celiakijos ir kviečių netoleravimo.
🔸 Kokie yra dažniausi alergijos kviečiams simptomai?
Simptomai gali būti odos bėrimai, niežulys, čiaudulys, sloga, akių ašarojimas, pilvo pūtimas, vėmimas, viduriavimas. Kai kuriais atvejais gali pasireikšti anafilaksinė reakcija.
🔸 Kaip diagnozuojama alergija kviečiams?
Diagnozė nustatoma atlikus specifinius kraujo tyrimus (sIgE, pvz. ALEX2 makrogardelė), odos dūrio testus arba eliminacinės dietos su provokacija pagalba. Tyrimus turi vertinti gydytojas alergologas ar imunologas.
🔸 Kuo skiriasi alergija kviečiams nuo celiakijos?
Alergija kviečiams – tai ūmi imuninė reakcija, kuri gali sukelti greitus simptomus po kviečių suvartojimo. Celiakija – tai autoimuninė liga, kurios metu gliutenas pažeidžia plonąją žarną ir sukelia ilgalaikį uždegimą.
🔸 Ar galima išvengti alergijos kviečiams simptomų?
Taip, vengiant kviečių ir produktų, kuriuose jie yra. Būtina kruopščiai skaityti etiketes ir rinktis „be kviečių“ arba „be gliuteno“ ženklinamus produktus.
🔸 Ar alergija kviečiams gali būti pavojinga gyvybei?
Taip, kai kuriais atvejais gali pasireikšti stipri alerginė reakcija – anafilaksija, kuri reikalauja skubios medicininės pagalbos.
🔸 Ar galima atlikti alergijos kviečiams tyrimus mūsų klinikoje?
Taip, „ImunoTera“ klinikoje ne tik konsultuojame, bet ir konsultacijos metu atliekame išsamius alergijos tyrimus iš kraujo ar ant odos, įskaitant tyrimus dėl kviečių alergijos. Klinikoje konsultuoja patyrę suaugusių ir vaikų alergologai - dr. Ieva Adomaitė, Rūta Požerskytė, Ingrida Vaitkevičė, Agnė Savonytė.
Alergijos kviečiams tipai
Alergija kviečiams yra perdėta imunologinė reakcija į vieną ar kelis kviečiuose esančius baltymus. Klinikinės alergijos kviečiams apraiškos gali svyruoti nuo lengvų simptomų, tokių kaip dilgėlinė ir virškinimo trakto simptomai, iki sunkios, gyvybei pavojingos anafilaksijos. Alergija kviečiams gali būti suskirstyta į du pagrindinius tipus: IgE ir ne IgE sukeltą maisto alergiją. IgE sukelta alergija kviečiams gali pasireikšti keliomis skirtingomis formomis, įskaitant IgE sukeltą maisto alergijos kviečiams formą; nuo kviečių priklausomą, fizinio krūvio sukeltą anafilaksiją; kepėjų astmą ir kontaktinę dilgėlinę siejamą su kosmetikos naudojimu. Greito tipo alergija kviečiams sąlygota sIgE gali atsirasti nurijus, įkvėpus kviečių ir jų miltų arba jų patekus ant odos.
IgE sukelta maisto alergija kviečiams
Imunoglobulino E sukelta maisto alergija kviečiams yra labiausiai paplitusi IgE sukeltos alergijos kviečiams rūšis, ypatingai tarp vaikų. Paprastai IgE sukelta kviečių alergija maistui pasireiškia labai panašiai kaip greito tipo alergija pienui ar kiaušiniams. Greito tipo maisto alergijos kviečiams simptomai paprastai pasireiškia per kelias minutes ar valandas po kviečių nurijimo ir jiems būdingi įvairūs simptomai kaip dilgėlinė, angioedema, rinitas, konjunktyvitas, astma ir virškinimo trakto simptomai, tokie kaip vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmas. Grieto tipo alergija kviečiams taip pat gali būti susijusi atopinio dermatito paūmėjimu.
Dažniausi molekuliniai kviečių alergenai, atsakingi už IgE sukeltą maisto alergiją kviečiams, yra gliadinai (alfa, beta, gama ir omega), gliuteninai (didelės ir mažos molekulinės masės) ir alfa-amilazės/tripsino inhibitoriai. Vaikai alergija kviečiams serga daug dažniau nei suaugusieji, tačiau dauguma jų išauga iki 16 metų.2
ALEX2 makrogardelės privalumai tiriant kviečius
Tri a 14
(nsLTP)
Tri a 19
(omega-5-gliadinas)
Tri a aA_TI
(alfa-amilazės/tripsino inhibitorius)
- Tri a 14 alergenas į organizmą gali patekti nurijus ar jo įkvėpus.
- Termostabilus baltymas.
- Alerginių reakcijų rizika vartojant visus produktus, kurių sudėtyje yra kviečių.
- Svarbus pasireiškiant alergijai maistui, kepėjų astmai ir nuo kviečių priklausomai, fizinio
krūvio sukeltai anafilaksijai.
- Tri a 19 - pagrindinis kviečių alergenas.
- Alergenas į organizmą gali patekti kartu su maistu.
- Termostabilus baltymas.
- Alerginių reakcijų rizika vartojant visus produktus, kurių sudėtyje yra kviečių.
- Kviečių priklausomos, fizinio krūvio sukeltos anafilaksijos žymuo.
- Gali sukelti sunkias alergines reakcijas - anafilaksiją vaikams.
- Tri a aA_TI alergenas į organizmą gali patekti nurijus ar jo įkvėpus.
- Termostabilus baltymas.
- Alerginių reakcijų rizika vartojant visus produktus, kurių sudėtyje yra kviečių.
- Gali sukelti anafilaksiją, nuo kviečių
priklausomą fizinio krūvio sukeltą anafilaksiją, vaikų maito alergija kviečiams ir kepėjų astma.
Nuo kviečių priklausoma, fizinio krūvio sukelta anafilaksija
Nuo kviečių priklausoma fizinio krūvio sukelta anafilaksija yra reta IgE sukeltos alergijos kviečiams rūšis, kuriai būdingos anafilaksinės reakcijos, bet simptomų pasireiškimas svyruoja nuo dilgėlinės iki kvėpavimo, virškinimo trakto ar širdies ir kraujagyslių sistemos simptomų, atsirandančių praėjus 1–4 valandoms po kviečių nurijimo, o vėliau patirto fizinio krūvio. Pacientai dažniausiai gali valgyti kviečius nepatirdami simptomų, jei po jų suvalgymo mažiausiai 4 – 6 valandas neužsiima aktyvia fizine veikla. Taip pat jie gali intensyviai sportuoti, nepatirdami simptomų, jei neturėjo kontakto su kviečiais. Reikalingi abu veiksniai alerginei reakcijai pasireikšti.
Šios alerginės reakcijos paprastai pasireiškia jauniems suaugusiesiems. Įsijautrinimas omega-5 gliadinui yra specifiškiausias šios greito tipo alerginės reakcijos žymuo, tačiau retais atvejais pacientai gali būti įsijautrinę ir keliems kitiems kviečių alergenams.
Nuo kviečių priklausoma fizinio krūvio sukelta anafilaksija yra ypatingai svarbi, nors ir nelabai paplitusi alergijos kviečiams forma, kurios diagnostikai prireikia išsamios anamnezės, molekulinių alergologinių tyrimų, o kartais net provokacinių mėginių kartu su fizinio krūvio mėginiais.
Kepėjų astma
Kepėjų astma yra IgE sukeltos alergijos kviečiams rūšis, kuri pasireiškia asmenims, kurie savo profesijoje dažnai susiduria su kvietiniais miltais, pavyzdžiui, kepėjai ir kepyklos darbuotojai. Kepėjų astma pasireiškią įkvėpus kvietinių miltų. Alergijos simptomai paprastai paveikia kvėpavimo takus ir pasireiškia kaip rinitas, konjunktyvitas, astma. Nors manoma kad visi kviečių alergenai gali sukelti kepėjų astmos simptomus, naujausi tyrimai parodė, kad profesinė alergija kviečiams dažniausiai yra susijusi su įsijautrinimu alfa-amilazės/tripsino inhibitoriams.3
Kontaktinė dilgėlinė, susijusi su kosmetikos gaminių naudojimu
Kontaktinė dilgėlinė yra alerginės reakcijos rūšis, kuri atsiranda, kai oda liečiasi su alergenu. Kai kuriais atvejais kontaktinė dilgėlinė gali būti susijusi su kosmetikos, kurios sudėtyje yra kviečių pagrindo ingredientų, naudojimu. Kviečių taip pat randama ir vaikų žaidimams skirtoje modiline, molyje, vonios produktuose, pvz.: vonios burbuluose.
Kontaktinės dilgėlinės simptomai paprastai yra lokalizuoti toje odos vietoje, kuri liečiasi su alergenu, ir apima eritemą, patinimą ir niežėjimą. Naujausi tyrimai parodė, kad kosmetikoje esantis glitimas ir didelės molekulinės masės gliuteninai gali sukelti kontaktinę dilgėlinę pacientams alergiškiems kviečiams. Pacientams, kurie turi/turėjo maisto alergiją kviečiams, yra didesnė tikimybė susirgti kontaktine dilgėline kviečių kosmetikos gaminiams, nei tiems, kurie neturi/neturėjo maisto alergijos kviečiams.3,4
Kviečių alergenai - molekuliniai baltymai
Odos dūrio mėginiai su kviečių alergenų ekstraktais ar IgE tyrimai prieš viso kviečio alergenų ekstraktą yra gana jautrūs, tačiau tik 40 % specifiški. Nustatomas įsijautrinimas kviečiams yra dažnas reiškinys, daugiausia dėl kryžminio reaktyvumo su žolių alergenais. Pacientams, kurie yra alergiški žolėms, net 60 % atvejų nustatant įsijautrinimą kviečių alergenų ekstraktui, gauti atsakymai bus klaidingai teigiami. Teigiamas kviečių alergenų ekstraktais paremtas tyrimo atsakymas, visada reikalauja tolimesnių tyrimų, norint sužinoti, ar tyrimo rezultatai yra kliniškai svarbūs, ar nulemti žiedadulkių kryžminio reaktyvumo. Norint nustatyti ir išaiškinti tikrąjį įsijautrinimo kviečiams profilį reiktų galvoti apie komponentinės alergenų diagnostikos tyrimą ištiriant svarbiausius kviečių molekulinius alergenus – Tri a 19 (omega-5-gliadinas), Tri a 14 (nsLTP) ir Tri a aA_TI (alfa-amilazės/tripsino inhibitorius).
- Tri a 14 yra nespecifinis lipidų pernešimo baltymas (nsLTP), esantis kviečių grūduose. Šie maži nsLTP baltymai yra randami įvairiuose augaliniuose maisto produktuose, įskaitant kviečius. Jie yra stabilūs karščiui ir rūgštims, o tai reiškia, kad jie nesuyra maisto apdorojimo (gaminimo) ar virškinimo metu. Įsijautrinimas Tri a 14 gali pasireikšti maisto alergija kviečiams, taip pat gali sukelti nuo kviečių priklausomą, fizinio krūvio sukeltą anafilaksiją, profesinę kepėjų astmą ir nsLTP sindromą. Taigi įsijautrinimas Tri a 14 gali nulemti įvairius simptomus - nuo lengvo burnos alergijos sindromo (burnos, lūpų ir gerklės niežėjimo) iki sunkesnių reakcijų, tokių kaip anafilaksija.
Kadangi Tri a 14 yra nsLTP šeimos narys, šis baltymas pasižymi vidutiniu kryžminiu reaktyvumu su kitais nsLTP baltymais, esančiais kituose augalinės kilmės maisto produktuose ir gali sukelti klinikinius simptomus. Svarbu tai, kad Tri a 14 nereaguoja kryžmiškai su žolių žiedadulkėmis, todėl gali padėti atskirti, ar nustatytas įsijautrinimas kviečiams tiriant kviečių ekstraktą buvo nulemtas kryžminių reakcijų tarp kviečių ir žolių žiedadulkių, ar tikro kviečių įsijautrinimo.3,5 - Omega-5-gliadinas (Tri a 19) - vienas pagrindinių baltymų, atsakingų už alergines reakcijas į kviečius. Omega-5-gliadinai yra ypač stabilūs ir atsparūs virškinimui ir karščiui, todėl gali sukelti alerginę reakciją, net ir stipriai juos apdorojus. Įsijautrinus omega-5-gliadinui, simptomai gali labai stipriai skirtis tarp skirtingų asmenų, tačiau apima virškinimo trakto simptomus, tokius kaip pilvo skausmas, pilvo pūtimas ir viduriavimas. Taip pat gali atsirasti odos simptomų, tokių kaip dilgėlinė ir egzema. Kai kuriems asmenims gali pasireikšti sunkesni simptomai, pvz., anafilaksija, kuri gali būti pavojinga gyvybei. Būtent omega-5-gliadinas 80–90% atvejų būna atsakingas už nuo kviečių priklausomos fizinio krūvio sukeltos anafilaksijos pasireiškimą. Šis baltymas taip pat gali sukelti sunkias anafilaksines reakcijas, rečiau maisto alergiją kviečiams, kontaktinį dermatitą, taip pat kepėjų astmą. Nustatyta, kad omega-5-gliadinai kviečiuose kryžmiškai reaguoja su rugiais ir miežiais, daugiausia dėl baltymų panašumo tarp omega-5-gliadino ir sekalinų rugiuose, hordeino miežiuose.
Tri a 19 blogai tirpsta vandenyje, todėl kviečių ekstraktuose jo būna ypatingai maži kiekiai, o kartais ekstraktuose jo gali visiškai nebūti. Dėl šios priežasties pacientus tiriant su alergenų ekstraktais vos 20–30 % pacientų yra nustatomas įsijautrinimas kviečiams turintiems įsijautrinimą omega-5-gliadinams. Todėl norint nustatyti tikslų įsijautrinimą Tri a 19 – rekomenduojama naudoti molekulinę komponentinę diagnostiką ištiriančią specifinius IgE prieš omega-5-gliadiną (pvz.: ALEX2 makrogardelę).3,6,7,8 - Alfa amilazės / tripsino inhibitorius (Tri aA_TI) yra baltymas, randamas kviečiuose, atsakingas už maisto alergijos kviečiams simptomus bei kepėjų astmą. Šis baltymas alerginius simptomus gali sukelti tiek suvalgius maisto produktų turinčių kviečių, tiek įkvėpus miltų, gaminant ar dirbant kepyklose. Tri aA_TI yra atsparus karščiui ir rūgštims, o tai reiškia, kad baltymas nesuyra maisto apdorojimo (gaminimo) ar virškinimo metu.
Diferencinė diagnotika
Diagnozuojant alergiją kviečiams, reikia atsižvelgti į keletą diferencinių diagnozių. Alergija kviečiams pasireiškia nespecifiniais simptomais ir dažnai gali būti painiojama su maisto netoleravimu, virškinimo trakto sutrikimais ar kita alergija maistui.
Reikėtų apmastyti celiakijos galimybę: tai autoimuninis sutrikimas, kai glitimo (kviečiuose, miežiuose ir rugiuose randamo baltymo) nurijimas sukelia imuninį atsaką, kuris pažeidžia plonąją žarną. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai yra pilvo skausmas, pilvo pūtimas, viduriavimas ir svorio kritimas. Celiakija dažnai painiojama su alergija kviečiams, tačiau tai yra atskira būklė, kurią reikia gydyti skirtingai.
Kita svarbi diferencinės diagnostikos būklė yra ne celiakinis jautrumas glitimui: tai būklė, kai glitimo nurijimas sukelia panašius simptomus kaip celiakija, bet nepažeidžia plonosios žarnos. Ši būklė nėra alergija, o jautrumas glitimui.
Odos apraiškos (pvz., atopinis dermatitas) gali atsirasti ir dėl kontaktinės alergijos, o ne alergijos maistui.
Alergijos kviečiams diagnostika
Gairėse rekomenduojama, kad alergija maistui, įskaitant alergiją kviečiams, turėtų būti svarstoma pacientams, kuriems pasireiškia anafilaksija arba klinikinių simptomų derinys, pasireiškiantis per kelias minutes ar valandas po valgio, ypač mažiems vaikams arba jei tai antras epizodas po konkretaus maisto suvartojimo.9
Greito tipo alergijos kviečiams diagnostika, kaip ir kitų alergijų maistui atveju, apima išsamią klinikinę anamnezę, odos dūrio mėginius ir/ar specifinių IgE tyrimus bei provokacinius mėginius. Teigiami kviečių odos dūrio mėginių ar specifinių IgE tyrimų rezultatai be klinikinių simptomų po kviečių poveikio nėra pakankami norint diagnozuoti alergiją kviečiams, nes žmonės gali būti įsijautrinę kviečiams, bet toleruoti sąlytį su jais.
Naudojant kviečių odos dūrių ekstraktus kai kuriais atvejais gali būti gaunami klaidingai teigiami rezultatai, jei žmogus yra įsijautrinęs žolių žiedadulkėms, dėl kryžminio reaktyvumo tarp kviečių ir žolių alergenų. Taip pat kai kuriais atvejais ekstraktų tyrimai gali parodyti klaidingai neigiamus rezultatus, kadangi vienas svarbiausių kviečių molekulinių komponentų – omega-5-gliadinas blogai tirpsta vandenyje, todėl kviečių ekstraktuose jo būna ypatingai maži kiekiai arba jo gali visiškai nebūti. Taigi, pacientams, kuriems įtariama nuo kviečių priklausoma fizinio krūvio sukelta anafilaksija, bei norint išvengti klaidingai neigiamų ir klaidingai teigiamų rezultatų, rekomenduojama naudoti in vitro molekulinę komponentinę diagnostiką.
Atliekant in vitro komponentinę diagnostiką galima nustatyti, prieš kuriuos svarbiausius specifinius kviečių baltymus yra susidarę IgE. In vitro tyrimų metu nustatomi specifiniai IgE prieš Tri a 19 (omega-5-gliadiną), Tri a 14 (nsLTP) ir Tri a aA_TI (alfa-amilazės/tripsino inhibitorių). ALEX2 makrogardelė taip pat ištiria dėl įsijautrinimo kitiems javams (pvz.: miežių, rugių, avižų).
Kviečiams būdingos išreikštos kryžminės reakcijos su kitais javais, ypatingai su rugiais ir miežiais. Tačiau kryžminės reakcijos tarp kviečių ir avižų yra retos. Įtaręs alergines reakcijas, gydytojas alergologas gali rekomenduoti, ar reikia vengti ir kitų javų, bei padėti pacientui rasti tinkamas mitybos alternatyvas. Žinojimas apie galimus pakaitalus yra svarbi pagalba, padedanti išvengti pernelyg griežtų mitybos apribojimų, kurie galėtų pakenkti sveikatai.
Auksinis standartas kviečių sukeltos profesinės alergijos diagnozei patvirtinti yra bronchų provokacijos tyrimai, kurį sudaro didėjančios koncentracijos (0,01, 0,1, 10 ir 100 mg/ml) purškiamas vandeninis miltų tirpalas arba kvietinių miltų dulkių įkvėpimas. Kepėjų astma diagnozuojama, jei atliekant bronchų provokacijos tyrimus priverstinio iškvėpimo tūris per vieną sekundę sumažėja mažiausiai 20 % (FEV1) arba tris kartus padidėja bronchų hiperreaktyvumas ir padidėja skreplių eozinofilija.10,11
DĖMESIO: žinyne pateikta informacija neatstoja gydytojo konsultacijos. Norėdami gauti individualią pagalbą, registruokitės konsultacijai telefonu +370 618 50 501 arba „WhatsApp“:
Alergijos kviečiams valdymo galimybės
Pagrindinis kviečių alergijos gydymas ir valdymas grindžiamas kviečių vengimu tiek maiste, tiek įkvepiant. Pacientai, kurie yra alergiški kviečiams, turi būti išmokyti identifikuoti atitinkamus maisto alergenus etiketėse ir kaip pašalinti kviečius iš savo mitybos.
Iš raciono pašalinti pagrindinius maisto produktus, pvz., kviečius, gali būti sunku, nes pašalinus vieną pagrindinių maisto produktų gali kilti problemų dėl mitybos ir gyvenimo kokybės. Kitų grūdų vengimas gali turėti mažesnį poveikį mitybos kokybei, tačiau taip pat gali kelti sunkumų, nes maisto alergenų ženklinimo įstatymai neįpareigoja žymėti kitų grūdų, išskyrus kviečius.
Kviečiai yra pagrindinė besivystančio vaiko mitybos sudedamoji dalis, todėl esant alergijai kviečiams ir jų vengiant, reikėtų įtraukti alternatyvius šaltinius su panašiomis maistinėmis medžiagomis. Kviečiams alergiškiems pacientams yra daug alternatyvių miltų, įskaitant javų grūdus, tokius kaip avižos, kukurūzai, ryžiai, soros ir sorgai, ypač jeigu žmogus neturi įsijautrinimo glitimui, ir ne javų grūdus, tokius kaip grikiai, kvinoja ir burnočiai. Šie produktai pasižymi maža kryžminių alerginių reakcijų tikimybe ir gali būti naudojami įvertinus šių maisto produktų toleranciją.
Kadangi kviečiai gali sukelti sunkias alergines reakcijas kaip anafilaksiją, bei kai kuriems pacientams alergines reakcijas gali sukelti į santykinai maža antigeno dozė, kai kuriems pacientams gali tekti skirti epinefrino autoinjektorius.
Nors šiuo metu nėra alergijos kviečiams specifinio gydymo, mokslininkai dirba su keliais imunoterapijos būdais maisto alergijai gydyti, todėl ateityje, gali atsirasti daugiau gydymo galimybių.12
Autorius ir šaltiniai:
1. Zuidmeer L, Goldhahn K, Rona RJ, Gislason D, Madsen C, Summers C, et al. The prevalence of plant food allergies: A systematic review. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2008;121(5):1210-8.e4.
2. Cianferoni A. Wheat allergy: diagnosis and management. J Asthma Allergy. 2016 Jan 29;9:13-25. doi: 10.2147/JAA.S81550. PMID: 26889090; PMCID: PMC4743586.
3. Dramburg, S, Hilger, C, Santos, A, et al. EAACI Molecular Allergology User's Guide 2.0. Pediatr Allergy Immunol. 2023; 34(Suppl. 28):e13854. doi:10.1111/pai.13854.
4. Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, Roberts G, Muraro A, Sheikh A; EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy. 2014 Aug;69(8):992-1007. doi: 10.1111/all.12423. Epub 2014 May 10. PMID: 24816523.
5. Clara San Bartolomé, Rosa Muñoz-Cano, Josefina Rius, Rocío Casas-Saucedo, Sara Balsells, Natalia Egri, Maria Ruano-Zaragoza, Cinthia de la Cruz, Joan Bartra, Mariona Pascal; Detection of Wheat Lipid Transfer Protein (Tri a 14) Sensitization: Comparison between Currently Available Diagnostic Tools. Int Arch Allergy Immunol 6 January 2022; 183 (1): 75–79. https://doi.org/10.1159/000517963.
6. Li PH, Thomas I, Wong JC-Y, Rutkowski K, Lau C-S. Differences in omega-5-gliadin allergy: East versus West. Asia Pac Allergy. 2020;10(1):e5-e.
7. Kennard L, Thomas I, Rutkowski K, Azzu V, Yong PFK, Kasternow B, et al. A Multicenter Evaluation of Diagnosis and Management of Omega-5 Gliadin Allergy (Also Known as Wheat-Dependent Exercise-Induced Anaphylaxis) in 132 Adults. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018;6(6):1892-7.
8. Srisuwatchari, W., Piboonpocanun, S., Wangthan, U., Jirapongsananuruk, O., Visitsunthorn, N., & Pacharn, P. (2020). Clinical and in vitro cross-reactivity of cereal grains in children with IgE-mediated wheat allergy. Allergologia et Immunopathologia. doi:10.1016/j.aller.2019.11.008.
9. Elli L et al. Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol. 2015 Jun 21;21(23):7110-9.
10. Wiszniewska M, Nowakowska-Świrta E, Pałczyński C, Walusiak-Skorupa J. Diagnosing of bakers' respiratory allergy: is specific inhalation challenge test essential? Allergy Asthma Proc. 2011 Mar-Apr;32(2):111-8. doi: 10.2500/aap.2011.32.3422. PMID: 21439164.
11. Cianferoni A. Wheat allergy: diagnosis and management. J Asthma Allergy. 2016 Jan 29;9:13-25. doi: 10.2147/JAA.S81550. PMID: 26889090; PMCID: PMC4743586.
12. Quirce S, Boyano-Martínez T, Díaz-Perales A. Clinical presentation, allergens, and management of wheat allergy. Expert Rev Clin Immunol 2016; 12:563.