Alergija kiaušiniams: simptomai, tyrimai, gydymas

 

  • Maždaug 0,5–2,5 % populiacijos mažų vaikų yra alergiški kiaušiniams.
  • Greito tipo alerginių reakcijų kiaušiniams sukeliami simptomai pasireiškia odos, kvėpavimo sistemos, virškinimo trakto
    simptomais ir gali sukelti sunkias sistemines reakcijas – anafilaksiją.
  • Ovomukoidas (Gal d 1) yra termostabilus baltymas, todėl jo alergiškumas nepakinta termiškai apdorojant. Kitus baltymus ilgai
    termiškai apdorojant aukštoje temperatūroje (t.y. Gal d 2, Gal d 3, Gal d 4, Gal d 5) sumažėja/išnyksta jų alergiškumas.
  • Alergija vištos kiaušiniams gali nulemti ir kryžmines reakcijas tarp įvairių kitų rūšių paukščių kiaušinių.
  • Stipriai termiškai apdoroto kiaušinio įtraukimas, kepinių forma į racioną, pagreitina tolerancijos kiaušiniams vystymąsi.
  • Nors jaunesni vaikai dažniau išauga alergiją maistui, vyresni vaikai ir suaugusieji taip pat gali prarasti reaktyvumą, jei bus
    nustatytas atsakingas maisto alergenas ir jis pašalintas iš mitybos raciono.
  • Maisto alergenui būdingo IgE lygio stebėjimas gali būti naudingas prognozuojant, kada pacientai išaugs alergiją.

 

DĖMESIO: žinyne pateikta informacija neatstoja gydytojo konsultacijos. Norėdami gauti individualią pagalbą, registruokitės konsultacijai telefonu +370 618 50 501 arba „WhatsApp“:

„ImunoTera“ klinikoje dirba vieni iš geriausių alergologų Vilniuje – tiek vaikų, tiek suaugusiųjų alergologai ir klinikiniai imunologai, pasiruošę tiksliai įvertinti būklę ir paskirti veiksmingą gydymą.

Įvadas

Vištos kiaušiniai yra vienas dažniausių maisto produktų mūsų mitybos racione, valgomas daugelyje pasaulio šalių. Tai pigus ir lengvai prieinamas maisto šaltinis, naudojamas daugelyje naminių patiekalų – kepiniuose, makaronuose, mišrainėse, bet taip pat maisto pramonėje perdirbtuose maisto produktuose. Kiaušinis yra laikomas vienu iš labiausiai paplitusių maisto alergijos šaltinių, ypač kūdikiams ir vaikams. Nustatyta, kad maždaug 0,5–2,5 % populiacijos mažų vaikų yra alergiški kiaušiniams, nors suaugusiųjų kiaušinių alergijos paplitimas yra mažesnis nei 0,25%. IgE antikūnų susidarymas prieš kiaušiniuose esančius baltymus yra būtina greito tipo alergijos kiaušiniams sąlyga1-7. Tačiau, visų produktų su kiaušiniais vengimas gali sukelti mitybos trūkumą, nes kiaušiniai yra svarbi kasdieninės mitybos dalis. Valgant kiaušinius, organizmas aprūpinamas būtiniausiais vitaminais, baltymais ir riebalų rūgštimis. Šioje apžvalgoje aptarsime, kas yra alergija kiaušiniui, alergijos kiaušiniui tyrimus ir gydymo būdus.

 

Dažniausiai užduodami klausimai apie alergiją kiaušiniams

🔸 Kas yra alergija kiaušiniams?

Alergija kiaušiniams – tai imuninės sistemos reakcija į kiaušinio baltymus, dažniausiai esančius kiaušinio baltyme ar trynyje. Alergija kiaušiniams dažniau pasireiškia vaikams, tačiau gali išlikti ir suaugus.

🔸 Kokie yra alergijos kiaušiniams simptomai?

Dažniausi simptomai – odos bėrimai, dilgėlinė, paraudimas, patinimas, pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, nosies užgulimas, kosulys. Kai kuriais atvejais – anafilaksinė reakcija.

🔸 Kaip diagnozuojama alergija kiaušiniams?

Diagnozė nustatoma atliekant specifinius kraujo tyrimus (sIgE, pvz. Alex2 makrogardelė), odos dūrio testus arba taikant eliminacinę dietą su provokacija, kai prižiūri gydytojas alergologas ir klinikinis imunologas.

🔸 Kuri kiaušinio dalis dažniausiai sukelia alergiją?

Dažniausiai alergiją sukelia baltymo dalyje esantys baltymai, tokie kaip ovalbuminas. Visgi, kai kurie asmenys gali reaguoti ir į trynio baltymus.

🔸 Ar galima vartoti termiškai apdorotus kiaušinius, jei yra alergija?

Kai kurie asmenys toleruoja kiaušinius, kurie buvo kruopščiai iškepti ar išvirti, nes kaitinimas gali pakeisti baltymų struktūrą. Tačiau sprendimas turi būti priimtas tik pasitarus su gydytoju alergologu.

🔸 Kaip gydoma alergija kiaušiniams?

Pagrindinis gydymo metodas – vengti kiaušinių ir jų turinčių produktų. Kai kuriais atvejais taikoma desensibilizacijos terapija. Simptomams kontroliuoti gali būti skiriami vaistai.

🔸 Ar galima atlikti alergijos kiaušiniams tyrimus mūsų klinikoje?

Taip, „ImunoTera“ klinikoje ne tik konsultuojame, bet ir konsultacijos metu atliekame išsamius alergijos tyrimus iš kraujo ar ant odos, įskaitant tyrimus dėl alergijos kiaušiniams. Klinikoje konsultuoja patyrę suaugusių ir vaikų alergologai - dr. Ieva Adomaitė, Rūta Požerskytė, Ingrida Vaitkevičė, Agnė Savonytė.

Alergijos kiaušiniams tipai

Alergija kiaušiniui apibrėžiama kaip imuninės sistemos sukeltas atsakas į kiaušiniuose esančius baltymus (tiek baltymuose, tiek tryniuose), atsirandantis jų suvalgius. Alergija kiaušiniams gali būtu nulemta nuo IgE priklausomų mechanizmų, ne nuo IgE priklausomų mechanizmų ir jų abiejų. IgE sukeltos reakcijos paprastai pasireiškia iš karto ar per kelias valandas po kiaušinio ar jo produktų nurijimo. Kartais alerginės reakcijos gali būti išprovokuotos net prisilietimo gaminant. Ne IgE sukeltos reakcijos yra uždelstos ir pasireiškia per 48 valandas, tačiau vis tiek apima imuninę sistemą.

Nėra specifinių, tik alergijai kiaušiniams būdingų simptomų. Greito tipo reakcijų sukeliami simptomai apima odą (atopinis dermatitas ar egzema, angioneurozinė edema arba dilgėlinė), kvėpavimo sistemą (rinitas, astmos paūmėjimas, švokštimas, plaučių infiltratai arba ūminis rinokonjunktyvitas) ir virškinimo traktą (vėmimas, pasikartojantis viduriavimas, stiprus pilvo skausmas, diegliai arba stemplės refliuksas). Kai kuriais atvejais alerginė reakcija taip pat gali apimti vieną ar daugiau tikslinių organų / sistemų, todėl gali pasireikšti sudėtingas ir sisteminis anafilaksinis atsakas8.

Vištos kiaušinio alergenai

Alergija vištos kiaušiniams išsivysto, kai imuninė sistema sureaguoja į baltymus, esančius kiaušinio baltyme ir trynyje. Dauguma alergiją sukeliančių baltymų yra kiaušinio baltyme. Šiuo metu identifikuoti keturi pagrindiniai molekuliniai kiaušinio baltymo alergenai: ovomukoidas (Gal d 1), ovalbuminas (Gal d 2), ovotransferinas (Gal d 3) ir lizocimas (Gal d 4). Literatūroje taip pat aprašyti keli kiti galimi alergenai, tokie kaip ovomucinas, lipokalino tipo prostaglandino D sintazė ir kiaušinio baltymo cistatinas. 

Vištos kiaušinio trynyje svarbiausias alergenas yra alfa-livetinas (Gal d 5). Nors Gal d 2 ovalbuminas yra gausiausias baltymas kiaušinio baltyme, Gal d 1 ovomukoidas yra laikomas dominuojančiu alergenu vištų kiaušinių baltymuose, dažniausiai sukeliantis alergines reakcijas9,10.

Alergija kiaušinio baltymui

  • Ovomukoidas (Gal d 1) – tai pagrindinis ir kliniškai reikšmingiausias kiaušinio baltymo alergenas, dažniausiai susijęs su alerginėmis reakcijomis vaikystėje. Gal d 1 priklauso baltymų grupei, kuri pasižymi dideliu struktūriniu stabilumu – jis išlieka nepakitęs po terminio apdorojimo ar fermentinio virškinimo, todėl jo alergiškumas nesumažėja. Dėl šios priežasties įsijautrinimas Gal d 1 dažniausiai reiškia alergiją visoms kiaušinio formoms, įskaitant ir termiškai apdorotus produktus (pvz., virtus ar keptus kiaušinius, bei kepinius, kuriuose yra kiaušinių). Specifinio IgE prieš Gal d 1 nustatymas kraujo serume padeda atskirti pacientus, kurie alergiški tik žaliems kiaušiniams, nuo tų, kurie reaguoja į visas kiaušinių formas. Aukštas sIgE prieš Gal d 1 kiekis dažnai rodo nuolatinės alergijos tikimybę, o mažas ar nenustatytas – galimą toleranciją apdorotam kiaušiniui.
  • Ovalbuminas (Gal d 2) – gausiausias kiaušinio baltymo baltymas, sudarantis apie 54 % visos baltyminės sudėties. Tai termolabilus baltymas, kurio alergeniškumas sumažėja kaitinant ar virškinant, todėl įsijautrinimas Gal d 2 dažniausiai pasireiškia reakcijomis į žalius ar nepilnai termiškai apdorotus kiaušinius. Pacientai, įsijautrinę tik šiam komponentui, dažnai toleruoja stipriai virtus ar keptus kiaušinius.
  • Ovotransferinas (Gal d 3) – taip pat priklauso termolabilių baltymų grupei. Sudaro apie 12 % kiaušinio baltymo baltymų. Dėl savo nestabilumo šilumai, alerginės reakcijos dažniausiai pasireiškia tik suvalgius žalius arba nepilnai termiškai apdorotus kiaušinius.
  • Kiaušinio baltymo lizocimas (Gal d 4) – tai antibakterinis fermentas, sudarantis apie 3–3,4 % visų kiaušinio baltymo baltymų. Lizocimas yra plačiai naudojamas maisto pramonėje (pvz., vyno, sūrio gamyboje) bei farmacijoje (pvz., akių lašuose) kaip natūralus konservantas. Jis yra termolabilus ir jautrus fermentiniam virškinimui, todėl alerginės reakcijos į šį komponentą dažniausiai pasireiškia tik vartojant žalius kiaušinius ar neapdorotus jų produktus.


Klinikine prasme yra būtinas pacientų ištyrimas atliekant provokacinius mėginius su kiaušiniais,
išsiaiškinant kokios formos kiaušinius pacientas gali vartoti.

Alergija kiaušinio tryniui

  • Alfa-livetinas - serumo albuminas (Gal d 5) – pagrindinis alergenas, esantis kiaušinio trynyje. Šis baltymas priklauso serumo albuminams. Gal d 5 yra ypač svarbus atvejais, kai pacientui pasireiškia vadinamasis „paukščių-kiaušinio sindromas“. Tai būklė, kai imuninė sistema pirmiausia įsijautrina paukščių epitelio ar plunksnų alergenams (pvz., per įkvėpimą), o vėliau dėl struktūrinio panašumo reaguoja ir į trynyje esantį alfa-livetiną. Nors Gal d 5 priklauso tai pačiai serumo albuminų šeimai kaip kai kurie žinduolių baltymai (pvz., Bos d 6), jo kryžminis reaktyvumas su žinduolių serumo albuminais yra minimalus. Šio alergeno nustatymas ypač svarbus suaugusiesiems, kuriems pasireiškia simptomai be aiškios maistinės ekspozicijos anamnezėje – dažnai alergija Gal d 5 paaiškina alergines reakcijas žmonėms, turintiems kontaktą su paukščiais ar jų aplinka.

Alergija vištos kiaušiniams gali nulemti ir kryžmines reakcijas tarp įvairių kitų rūšių paukščių kiaušinių (pvz., kalakutų, ančių, žąsų ir žuvėdrų). Taigi, teikiant mitybos rekomendacijas kiaušiniams alergiškiems pacientams, reikėtų vengti kitų paukščių kiaušinių.

Alergijos kiaušiniui ištyrimas

Įtariamos alergijos kiaušiniams vertinimas visada turėtų prasidėti nuo išsamios anamnezės ir fizinio patikrinimo. Anamnezės rinkimo metu svarbu išsiaiškinti kiaušinio suvartojimo su maistu pobūdį (kiekis, dažnis per dieną, forma), reakcijų pasireiškimo pobūdį (t. y. viduriavimas, bėrimas ir kt.) ir simptomų atsiradimo laiką po kiaušinio ar jo turinčio produkto nurijimo. Šeimos atopinių ligų anamnezė taip pat gali suteikti svarbių užuominų, ypač jei yra dokumentuota ar įtariama alergija kiaušiniams vienam iš tėvų ar brolių.

Pagrindiniai alergijos kiaušiniui diagnostiniai metodai

Diagnostikai taikomi keli metodai: odos dūrio mėginiai, specifinio IgE prieš kiaušinio baltymus nustatymas kraujo serume ir, jei būtina, maisto provokacijos mėginiai. Maisto dienoraščiai (rašytinis žurnalas apie viską, ką pacientas vartoja) gali būti naudingi įtariant kiaušinį kaip galimą alergeną. Dvigubai aklas, placebu kontroliuojamas maisto provokacijos mėginys išlieka „auksiniu standartu“ kiaušinio alergijos diagnozei, tačiau jį būtina atlikti tik specializuotuose centruose dėl galimos anafilaksijos rizikos.

  • Odos dūrio mėginiai suteikia greitą galimybę išsiaiškinti greito tipo alerginių reakcijų priežastį. Tačiau tyrimui atlikti naudojami kaušinio alergenų ekstraktai, kurių pagalba sunku vertinti alergijos fenotipą ir pateikti pilnas individualizuotas, pritaikytas pagal alergijos pobūdį rekomendacijas. 
  • Atliekant in vitro komponentinę diagnostiką galima nustatyti, prie kurių specifinių baltymų prisijungia specifiniai IgE –  ovomukoido (Gal d 1), ovalbumino (Gal d 2), ovotransferino (Gal d 3), kiaušinio baltymo lizocimo (Gal d 4), alfa-livetino (Gal d 5). Tai informatyvus būdas norint atskirti skirtingus kiaušinio alergijos fenotipus ar pacientas gali vartoti gerai termiškai apdorotus kiaušinius ar ne. Nustačius įsijautrinimą Gal d 1 tikėtina, kad pacientas negalės vartoti kiaušinių. Tačiau nustačius įsijautrinimą ovalbuminui (Gal d 2), ovotransferinui (Gal d 3), kiaušinio baltymo lizocimui (Gal d 4) ir/ar alfa-livetinui (Gal d 5), pacientui galima rekomenduoti vartoti tik labai gerai termiškai apdorotus kiaušinius (keptus 180°C bent 30 minučių). Kita vertus, dauguma kiaušiniui alergiškų asmenų yra polisensibilizuoti keletui baltymų (termiškai stabiliems ir termiškai nestabiliems baltymams). Šiems pacientams reikėtų laikytis visiškos eliminacinės dietos, nes terminis kiaušinio apdorojimas nepakeis patiriamų simptomų.


ALEX2 makrogardelės privalumai tiriant alergiją kiaušiniams


Ovomukoidas
(Gal d 1)

ALEX2 makrogardele ištiriami svarbiausi kviečių molekuliniai alergenai


Ovalbuminas
(Gal d 2)

ALEX2 makrogardele ištiriami svarbiausi kviečių molekuliniai alergenai


Ovotransferinas
(Gal d 3)

ALEX2 makrogardele ištiriami svarbiausi kviečių molekuliniai alergenai


Kiaušinio baltymo
lizocimas (Gal d 4)

ALEX2 makrogardele ištiriami svarbiausi kviečių molekuliniai alergenai


Alfa-livetinas
(Gal d 5)

ALEX2 makrogardele ištiriami svarbiausi kviečių molekuliniai alergenai

 

  • Ovomukoidas yra svarbiausias
    vištos kiaušinio alergenas.
  • Termostabilus baltymas.
  • Alerginių reakcijų rizika vartojant termiškai neapdorotus ir gerai termiškai apdorotus kiaušinius.
  • Kaitinant Gal d 1 alergeniškumo sumažėjimas būna minimalus arba nepakinta.




 

  • Ovalbuminas yra termolabilus baltymas.
  • Alerginių reakcijų rizika vartojant termiškai neapdorotus kiaušinius.
  • Kepant 30 min. 180°C, pastebimai sumažėja alergeniškumas.
  • Trumpas virinimas nepakeičia alergeno savybių.
  • Dauguma pacientų gali valgyti stipriai termiškai apdorotus kiaušinius ir jų produktus.

 

 

 

  • Ovotransferinas yra termolabilus baltymas.
  • Alerginių reakcijų rizika vartojant termiškai neapdorotus kiaušinius.
  • Kepant 30 min. 180°C, pastebimai sumažėja alergeniškumas.
  • Trumpas virinimas nepakeičia alergeno savybių.
  • Dauguma pacientų gali valgyti stipriai termiškai apdorotus kiaušinius ir jų produktus.

 



 

  • Kiaušinio baltymo lizocimas yra termolabilus baltymas.
  • Alerginių reakcijų rizika vartojant termiškai neapdorotus kiaušinius.
  • Kepant 30 min. 180°C, pastebimai sumažėja alergeniškumas.
  • Trumpas virinimas nepakeičia alergeno savybių.
  • Lizocimas yra naudojamas maisto (sūrio, vyno ir kt.) ir farmacijos (pvz., akių lašų) pramonėje kaip konservantas dėl savo antibakterinių savybių.

 

  • Serumo albuminas - alfa- livetinas yra pagrindinis kiaušinio trynio baltymas.
  • Dalyvauja paukščių-kiaušinių sindromo pasireiškime.
  • Asmenys, jautrūs serumo albuminui vištos kiaušinyje, taip pat gali būti alergiški paukštienai, įkvėpiamiems vištos alergenams dėl kryžminio reaktyvumo.





Individualizuotas požiūris į alergiją kiaušiniui

Išsiaiškinus paciento įsijautrinimo profilį, galima taikyti individualias rekomendacijas, kad per stipriai nebūtų ribojamas mitybos racionas. Stiprus terminis apdorojimas, pvz., kepimas, turi įtakos kiaušinio baltymų imunoreaktyvumui. Ovomukoidas yra atsparesnis kaitinimui, palyginti su kitais kiaušinio baltymais, kurių alergeniškumas pakinta ilgo terminio apdorojimo metu. 

Kai klinikinė istorija ir tyrimai nėra įtikinami, diagnostikai galima pasitelkti įtariamo maisto pašalinimą nuo 2 iki 8 savaičių ir provokacijos mėginio atlikimą (jei tikimybė didesnė) arba pakartotinį maisto įvedimą (jei tikimybė mažesnė). 

Tuo tarpu žindomiems kūdikiams kiaušinio pašalinimas iš mitybos apima ir mamos kiaušinių produktų atsisakymą. Yra žinoma, kad kiaušinio alergenai gali patekti ir į motinos pieną ir kūdikiams sukelti alerginius simptomus. Jei laikantis kiaušinių vengimo dietos pagerėjimas pastebimas minimaliai arba visai nepastebėtas, o vėl pradėjus vartoti reikšmingų skirtumų nepastebima (arba provokacijos mėginys yra neigiamas), tikėtina – kiaušinis nėra atsakingas už alerginius simptomus, dieta nebuvo pakankamai apribota arba pacientas gali turėti daugiau maisto alergijų ir papildomi maisto produktai gali būti laikomi įtartinais. Tokiu atveju reikalingas tolimesnis paciento ištyrimas.

Dauguma vaikų išauga alergiją pienui, kiaušiniams, kviečiams ir sojai – dažniausiems vaikų maisto alergenams. Išaugus alergiją maisto produktams, sIgE kiekiai kraujyje gali sumažėti iki simptomų nesukeliančio lygio arba visai išnykti. Alergiją kiaušiniu 12 % vaikų išauga sulaukę 6 metų, 37 % iki 10 metų ir 68 % iki 16 metų. Naujausi tyrimai rodo, kad tai padaryti gali padėti keptų kiaušinių valgymas (jei tai leidžia vaiko gydytojas).

DĖMESIO: žinyne pateikta informacija neatstoja gydytojo konsultacijos. Norėdami gauti individualią pagalbą, registruokitės konsultacijai telefonu +370 618 50 501 arba „WhatsApp“:

„ImunoTera“ klinikoje dirba vieni iš geriausių alergologų Vilniuje – tiek vaikų, tiek suaugusiųjų alergologai ir klinikiniai imunologai, pasiruošę tiksliai įvertinti būklę ir paskirti veiksmingą gydymą.

Alergijos kiaušiniui gydymas, valdymo galimybės

  • Esant alergijai kiaušiniams, kiaušinių ir produktų turinčių savo sudėtyje vengimas ir simptomų gydymas sunkios reakcijos atveju yra pagrindinės gydymo galimybės.
  • Kūdikių kiaušinių alergijos valdymas priklauso nuo griežto kiaušinių pašalinimo iš kūdikio ir žindančios motinos raciono. 
  • Nerekomenduojama vartoti kitų gyvūnų kiaušinių, prieš tai alergijos pobūdžio neįvertinus gydytojui alergologui. Nors kai kuriais atvejais kitų gyvūnų kiaušinių vartojimo metu pastebimas simptomų palengvėjimas, poveikis nesitęsia ir alerginiai simptomai kartojasi. Taip yra dėl to, kad glaudžiai susijusių rūšių kiaušiniuose yra labai panašių alergenų, kuriuos vartojant gali pasireikšti kryžminės reakcijos.
  • Dauguma vaikų išauga alergiją kiaušiniu. Išaugus alergiją maisto produktams, sIgE kiekiai kraujyje gali sumažėti iki simptomų nesukeliančio lygio arba visai išnykti. Naujausi tyrimai rodo, kad greitesnį kiaušinių alergijos išaugimą gali paskatinti keptų produktų valgymas, dažniausiai pasitelkiami keksiukai kepti 30 min. 180°C (jei tai leidžia vaiko gydytojas) kaip imunotolerancijos ugdymo galimybė. Kiaušiniai, sumaišyti su kviečiais ir kitais produktais kepinio recepte, sudaro naujus junginius. Kepant su kviečių glitimu, ovomukoidas polimerizuojasi ir sudaro didelės molekulinės masės kompleksus, kurie netirpūs vandenyje, todėl jie gali būti mažiau prieinami absorbcijai, taip pat dalis baltymų termiškai apdorojant pakeičia struktūrą. Daliai pacientų valgant specialiai paruoštus keksiukus simptomai nepasireiškia, o kaip tik skatinama imunotolerancija. Tačiau, prieš taikant imunotolerancijos ugdymą kiaušiniui, gydymo įstaigoje būtina įsitiki, jog jie yra saugūs vartot – atliekant provokacinį mėginį, kad nesukelti sisteminių reakcijų, pavojingų gyvybei.
  • Nors kepti kiaušiniai vaikams, sergantiems alergija kiaušiniams, dabar tapo įprastos klinikinės praktikos dalimi, ji ne visiems tinka. Pacientai, kurie turi sunkesnę alergiją kiaušiniams ir reaguoja į net nedidelius alergeno kiekius bet kokia forma, turi mažesnę tikimybę išaugti iš alergijos kiaušiniams, bei turi ribotas galimybes ugdyti imunotoleranciją keksiukų pagalba.

Ar galima skiepyti alergiją kiaušiniams turinčius pacientus

Dažnai žmonėms kyla nerimas dėl vakcinų, gaminamų naudojant vištos kiaušinius, saugumo kiaušiniams alergiškiems pacientams.

  • MMR vakcina (skiepai nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės) yra kultivuojama vištos ebriono fibroblastų ląstelių kultūrose, todėl vakcinoje nėra likusių kiaušinių alergenų. Tyrimai, kurių metu kiaušiniams alergiški vaikai buvo įprastu būdu skiepijami MMR vakcina be nepageidaujamų reakcijų, patvirtino šio metodo saugumą. Retos alerginės reakcijos po MMR vakcinacijos buvo sukeltos ne kiaušinių, o sudedamųjų dalių, tokių kaip želatina (ji pripažįstama kaip pagrindinė priežastis daugelyje anafilaksinių reakcijų po MMR, varicella, japoniško encefalito, DTaP ir kt. vakcinų injekcijų, todėl kai kuriose vakcinose, dėl šio ryšio, želatina buvo pašalinta arba pakeista hidrolizine versija, dėl ko pastebima ženkliai sumažėjusi reakcijų rizika )11. Dabartinės rekomendacijos rodo, kad MMR vakcina gali būti reguliariai skiepijami vaikai, turintys alergiją kiaušiniams, neatlikus išankstinio odos tyrimų.
  • Kiaušinių baltymų likučių yra vakcinose nuo gripo ir teoriškai jie gali sukelti reakcijas kiaušiniams alergiškiems žmonėms. Tačiau 27 paskelbti tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 4100 kiaušiniams alergiškų žmonių, įskaitant daugiau nei 500 pacientų, kuriems anksčiau pasireiškė kiaušinių sukeltos anafilaksinės reakcijos, parodė, kad suleidžiama inaktyvuota gripo vakcina gali būti saugiai skiriama net tiems, kurie yra labai alergiški kiaušiniams. Taip yra dėl to, kad vakcinose yra labai mažas kiaušinių baltymų (ovalbumino) kiekis (mažiau nei 1 μg/0,5 ml). Ankščiau bandant paskiepyti kiaušiniams alergiškus pacientus, protokoluose buvo reikalaujama atlikti odos tyrimus naudojant vakciną. Esant teigiamiems odos tyrimo rezultatams buvo rekomenduojama atidėti vakciną, arba suleisti ją dalimis. Tačiau apibendrinus atliktus tyrimus, naudojant tokius protokolus, rezultatai parodė, kad alerginės reakcijos nepasireiškia ir galima suleisti visą vakcinos dozę iš karto12.
  • Kiaušinių baltymų likučių kiekis geltonosios karštinės ir Q karštinės vakcinose paprastai yra didesnis nei sezoninio gripo ir H1N1 vakcinose, nors buvo aprašytas šių vakcinų skyrimas kiaušiniams alergiškiems asmenims. Europos Sąjungos teisės aktai nustatė 2 μg/mL koncentraciją kaip didžiausią leistiną kiaušinių baltymų koncentraciją, kuri laikoma saugia pacientams, kuriems anksčiau buvo kiaušinių anafilaksija13. Geltonosios karštinės vakcinoje kiaušinių koncentracija svyruoja nuo 2,43 μg/mL iki 4,42 μg/mL skirtingose vakcinos partijose, o tai reiškia, kad geltonosios karštinės vakcina gali sukelti simptomus pacientams, sergantiems alergija kiaušiniams. Paskelbtose ataskaitose aprašomi kiaušiniams alergiški pacientai, saugiai skiepijami geltonosios karštinės vakciną pagal įvairius dozavimo protokolus, ir toks protokolas yra įtrauktas į vakcinos pakuotės lapelį. Gali būti, kad kiaušiniams alergiški pacientai galėtų saugiai gauti vakciną viena doze, tačiau nėra paskelbtų tyrimų, įvertinančių šį metodą. Taigi, prieš skiepijant geltonosios karštinės vakcina, reikia pasiklausti apie alergiją kiaušiniams, o asmenis, kuriems įtariama alergija kiaušiniams, prieš skiepijant turi įvertinti alergologas. Tokiems pacientams pirmiausia reikia atlikti odos tyrimus su geltonosios karštligės vakcina. Jei odos tyrimo rezultatai su vakcina yra neigiami, vakciną galima skiepyti įprastu būdu. Jei odos tyrimo rezultatai su vakcina yra teigiami, vakciną galima suleisti graduotomis dozėmis14,15.

Autorius ir šaltiniai:

Informaciją rengė:
„ImunoTera” medicinos gydytoja, alergologijos ir klinikinės imunologijos rezidentė Gabija Brusokienė ir biomedicinos mokslų daktarė Asta Miškinienė.
Šaltiniai:

    1. Sicherer SH, Wood RA, Vickery BP, Jones SM, Liu AH, Fleischer DM, et al. The natural history of egg allergy in an observational cohort. J Allergy Clin Immunol. 2014;133(2):492-9.

    2. Eggesbø M, Botten G, Halvorsen R, Magnus P. The prevalence of allergy to egg: a population‐based study in young children. Allergy. 2001;56(5):403-11.

    3. Lyons SA, Clausen M, Knulst AC, Ballmer-Weber BK, Fernandez-Rivas M, Barreales L, et al. Prevalence of Food Sensitization and Food Allergy in Children Across Europe. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(8):2736-46 e9.

    4. Gupta RS, Springston EE, Warrier MR, Smith B, Kumar R, Pongracic J, et al. The prevalence, severity, and distribution of childhood food allergy in the United States. Pediatrics. 2011;128(1):e9-17.

    5. Osborne NJ, Koplin JJ, Martin PE, Gurrin LC, Lowe AJ, Matheson MC, et al. Prevalence of challenge-proven IgE-mediated food allergy using population-based sampling and predetermined challenge criteria in infants. J Allergy Clin Immunol. 2011;127(3):668-76 e1-2.

    6. Ohtani K, Sato S, Syukuya A, Asaumi T, Ogura K, Koike Y, et al. Natural history of immediate-type hen's egg allergy in Japanese children. Allergol Int. 2016;65(2):153-7.

    7. Liu AH, Jaramillo R, Sicherer SH, Wood RA, Bock SA, Burks AW, et al. National prevalence and risk factors for food allergy and relationship to asthma: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006. J Allergy Clin Immunol. 2010;126(4):798-806 e13.

    8. Uneoka, K., Horino, S., Ozaki, A. et al. Differences in allergic symptoms after the consumption of egg yolk and egg white. Allergy Asthma Clin Immunol 17, 97 (2021), https://doi.org/10.1186/s13223-021-00599-2.

    9. Leech, SC, Ewan, PW, Skypala, IJ, et al. BSACI 2021 guideline for the management of egg allergy. Clin Exp Allergy. 2021; 51: 1262– 1278, https://doi.org/10.1111/cea.14009.

    10. Dramburg, S, Hilger, C, Santos, A, et al. EAACI Molecular Allergology User's Guide 2.0. Pediatr Allergy Immunol. 2023; 34(Suppl. 28):e13854. doi:10.1111/pai.13854.

    11. Caubet JC, Ponvert C. Vaccine allergy. Immunol Allergy Clin North Am. 2014 Aug;34(3):597-613, ix. doi: 10.1016/j.iac.2014.04.004. PMID: 25017679.

    12. Kelso JM, Greenhawt MJ, Li JT; Joint Task Force on Practice Parameters (JTFPP). Update on influenza vaccination of egg allergic patients. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013 Oct;111(4):301-2.

    13. Ruíz G, Sanchis-Merino E, Monsalve B, Pérez I, Allue M, Berbel C. Yellow fever vaccination in egg-allergic patients. J Epidemiol Res 2016; 2: 22.

    14. Smith D, Wong P, Gomez R, White K. Ovalbumin content in the yellow fever vaccine. J Allergy Clin Immunol Pract 2015; 3: 794–95.

    15. Cancado B, Aranda C, Mallozi M, Weckx L, Sole D. Yellow fever vaccine and egg allergy. Lancet Infect Dis. 2019 Aug;19(8):812. doi: 10.1016/S1473-3099(19)30355-X. Erratum in: Lancet Infect Dis. 2019 Sep;19(9):e301. PMID: 31345456.